Bij het meldpunt van Payoke zijn sinds het begin van dit jaar al 24 minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld. Nahima Lanjri (CD&V) pleit voor een gespecialiseerd team rond dit crimineel fenomeen.
19 februari 2019

Lanjri haalde dit cijfer aan op de Antwerpse gemeenteraadscommissie van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Sinds begin dit jaar zijn er al 24 slachtoffers van tienerprostitutie aangemeld bij vzw Payoke”, zegt Lanjri. “24 in 49 dagen tijd: dat is gemiddeld één slachtoffer om de andere dag. En dat is nog maar het topje van de ijsberg volgens experts. Veel slachtoffers beschouwen zichzelf immers niet als slachtoffer en/of vragen geen hulp. Ondertussen is er wel een Vlaams meldpunt voor slachtoffers, namelijk bij vzw Payoke in Antwerpen. Dat meldpunt is nog maar recent in werking. Het is van groot belang dat de stad Antwerpen het nog meer onder de aandacht brengt. Op die manier wordt de drempel voor slachtoffers verlaagd.”

 

Ze pleit ook voor een gespecialiseerd team binnen de jeugdbrigade. “De betrokken partijen in het middenveld, de politie en de jeugdzorg doen alles wat ze kunnen, maar er is een limiet aan hun capaciteit en draagkracht”, zegt ze. “Daarom pleit ik voor de uitbreiding van de jeugdbrigade en de oprichting van een gespecialiseerd politioneel team dat zich uitsluitend bezighoudt met tienerprostitutie. Geen overbodige luxe in een stad als Antwerpen die de spil voor de problematiek lijkt te zijn.”

 

Bevoegdheden uitbreiden

Antwerps burgemeester De Wever benadrukt dat dit fenomeen past binnen de grotere problematiek van seksuele uitbuiting. Hij verwijst naar zijn initiatieven om hotels tijdelijk te sluiten waar jonge meisjes worden uitgebuit. “Alleen zijn mijn bevoegdheden als burgemeester beperkt en hoop ik ooit dezelfde bevoegdheden te hebben als mijn collega’s in Nederland”, zegt De Wever. “Ondertussen zijn we bezig met het inventariseren van hotels waar we het vermoeden hebben van seksuele uitbuiting en mensenhandel. Onze jeugdbrigade is op sterkte en we hebben ook een prostitutiecel en prostitutieambtenaar.”

 


Bron: Gazet Van Antwerpen, editie Stad en Rand. 19 februari 2019, pagina 4. ©Concentra, alle rechten voorbehouden.