Na een restauratie van 1,5 jaar schittert het schilderij 'Dulle Griet' van Pieter Bruegel de Oude als vanouds. In 2019 viert Antwerpen de 450ste verjaardag van zijn overlijden. Momenteel is het schilderij een van de blikvangers van een expo in Wenen.
18 september 2018

 

Specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel werkten sinds januari 2017 aan het onderzoek en de behandeling van het helletafereel. Na deze intensieve restauratieperiode oogt het werk veel frisser. Het toont ook details die lange tijd onzichtbaar waren, zoals een teddybeertje, de fijn uitgewerkte helmen en een prachtige landschap op de achtergrond.

 

Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens: 'Met zijn herontdekte blauwgroene luchtpartij biedt de Dulle Griet van Pieter I Bruegel uit het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh na de restauratie opnieuw een spectaculaire aanblik. Bruegels fijne penseelvoering en opmerkelijke details zaten decennialang verborgen onder latere overschilderingen en vergeelde vernislagen. Nu is de originele kleurenpracht opnieuw zichtbaar en oogt het werk opmerkelijk fris. De artistieke kwaliteiten van de kunstenaar komen weer tot hun recht.'

 

450e verjaardag van Bruegel

'Dulle Griet' bevindt zich nu in het Kunsthistorisches Museum in Wenen, waar het een van de blikvangers wordt van de overzichtstentoonstelling van Bruegel. Een expositie die het startschot geeft voor de internationale festiviteiten rond de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude. 

 

In het voorjaar van 2019 keert het schilderij terug naar Antwerpen om er aan de muren van Museum Mayer van den Bergh te schitteren.