In haar eerste volledig operationele week heeft de Fietsbus de verwachtingen ingelost.
11 april 2018

 

Tom Verlinden, mobiliteitsmanager bij het Havenbedrijf, is opgetogen over de resultaten van die eerste week. "In de eerste week hebben we dagelijks tussen de 160 en de 240 pendelaars en hun fietsen vervoerd", klinkt het. "Bovendien zit er een mooie spreiding over de hele dag, met twee drukkere momenten: tussen 6.00 en 8.00 uur 's ochtends en bij de shiftwissel in de namiddag rond 14.00 uur."

 

Zachtjes aan 

De Fietsbus werd op 12 maart aan het publiek voorgesteld, maar reed tot begin april als proefproject voor een vijftal bedrijven in het havengebied. Dat gaf de operatoren de kans om beter in te schatten hoe een en ander in de realiteit verloopt en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn om de dienst efficiënter te laten verlopen. Sinds 3 april is de dienst volledig operationeel. "We hebben de dienst bewust tijdens de paasvakantie laten starten", zegt Verlinden. "Zo vermijd je een 'big bang' bij het begin. Elke nieuwe gebruiker moet de service nog leren kennen, en dan is het beter om zacht aan te lopen."

 

Dat doet vermoeden dat de huidige aantallen binnenkort alweer overtroffen zullen worden, eenmaal iedereen weer aan het werk is. "Wanneer het beter weer wordt en de naamsbekendheid van de Fietsbus toeneemt, zullen de gebruikersaantallen nog stijgen", meent Verlinden.

 

Resetten op de Noorderlaan 

Tijdens de testfase werden dan weer lessen geleerd om de opeenvolging van bussen – normaliter eentje per kwartier – zo constant mogelijk te houden. De Fietsbus kan de files aan het Tolplein bij de Liefkenshoektunnel omzeilen via een apart tolhuisje, maar bij file in die tunnel of de Tijsmanstunnel, moet hij mee aanschuiven. Dat kan de dienstregeling in de war gooien. Om ervoor te zorgen dat de tijd tussen twee bussen niet te sterk gaat schommelen, blijven de bussen staan bij de halte Noorderlaan tot het kwartier vol is. Op die manier worden extra wachttijden aan de andere haltes zoveel mogelijk beperkt. 

 

Bron: Flows, 11 april 2018. 

 

Foto: ©Sacha Jennis