CD&V Antwerpen wenst alle leerlingen, leerkrachten en ouders een geslaagde start van het nieuwe schooljaar
2 september 2018

CD&V Antwerpen wil dat de stad met alle Antwerpse scholen samenwerkt om speelplaatsen om te vormen tot groene parken en speeloases. Concreet zou de Groendienst van de stad Antwerpen instaan voor de aanleg en het onderhoud van de groene zones op de speelplaats. In ruil hiervoor stellen de scholen hun groene speelplaats na schooltijd open voor de buurt. Dat voorstel doen Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters en Schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar. Ze wensen alle leerlingen en leerkrachten een fantastische eerste schooldag toe en willen met hun voorstel van de scholen én de buurten waarin ze liggen, nog fijnere plaatsen maken.

 

CD&V lijsttrekker Kris Peeters:Met ons onthardingsplan heeft CD&V Antwerpen de ambitie om 15% van alle Antwerpse verharde straten, pleinen en voetpaden te vervangen door een groene invulling. Daar horen uiteraard ook speelplaatsen van scholen bij. Dat zijn vandaag nog vaak woestijnen van beton, wij willen daar graag oases van groen van maken. Zo bouwen we verder aan een wereldstad op mensenmaat.”

 

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens: “Leerlingen voelen zich op een groene, gevarieerde speelplaats duidelijk gelukkiger dan op een klassieke, grijze speelplaats. Ik ben er van overtuigd dat ook de buurt van deze groene speelplaatsen zal genieten. We geloven dat deze extra groengebieden dichtbij huis tot nieuwe ontmoetingsplaatsen kunnen uitgroeien in warme levendige buurten.”

 

Deze speelplaatsen komen tegemoet aan ieders (bijzondere) behoeften. Wie behoefte heeft aan rust en veiligheid, of juist aan actief spel, vindt er zijn gading. Ook wie minder mobiel is, komt aan zijn trekken en kan de pauzes prettig invullen. Variatie is het toverwoord. De variatie zit in de inrichting en infrastructuur, maar ook in het activiteiten- en materialenaanbod. Op de ‘nieuwe’ speelplaats kunnen kinderen hun ogen de kost geven. Dit vraagt ook een andere kijk op begeleiding, toezicht en afspraken.

 

Met de groene speelplaatsen wil CD&V Antwerpen ervoor zorgen dat kinderen in een gezonde leeromgeving naar school kunnen gaan en de scholen zelf zich kunnen concentreren op hun kerntaak: het beste onderwijs voor onze kinderen. Tegelijk biedt dit concept een win-win situatie voor de buurt. Er wonen meer dan 2.800 mensen per vierkante kilometer in Antwerpen, in sommige wijken zelfs meer dan 13.000. Open ruimte en zeker groene ruimte is er een bijzonder kostbaar goed. Door speelplaatsen na de schoolbel te gebruiken als park en speeltuinen voor de buurt, maken we maximaal en optimaal gebruik van de schaarse open ruimte in de stad. Tot slot zijn bomen en planten ook uiterst efficiënte luchtfilters, waardoor de lucht die kinderen in en om de school inademen een stuk schoner wordt.