26 augustus 2018

Tijdens de Cultuurmarkt van vorige zondag lag het vernieuwde Operaplein er verlaten bij. Het nieuwe plein in de stad is inmiddels wel opengesteld voor het grote publiek, maar ook nog steeds deels een werfzone. Volgend jaar moet het Operaplein tijdens de Cultuurmarkt een levendig plein zijn dat deel uitmaakt van het rijkgevulde programma van die dag. Maar dat is niet alles… Voor schepen voor cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) moet het Operaplein zich ook op andere momenten in het jaar ontpoppen tot een bloeiende culturele openluchtplek.

De aanleg van dit plein heeft een lange geschiedenis, het plein werd immers 10 jaar geleden ontworpen door de vermaarde architect Manuel De Solà-Morales, die ook de heraangelegde Keyserlei ontwierp.

Het Operaplein is inmiddels opengesteld voor het publiek, maar het is nog steeds een werf. Het is momenteel een plein zonder concrete invulling en het voorstel van Caroline Bastiaens is om evenementen als de Cultuurmarkt, voorstellingen van Zomer van Antwerpen en van de opera voortaan op het nieuwe plein te organiseren.

Schepen Bastiaens licht toe: “Het is belangrijk dat we het centraal gelegen plein meteen een belangrijke rol in de stad én een relevante invulling geven voor alle Antwerpenaren. Het mag geen lege vlakte blijven, maar moet een levendige openluchtplek worden en ‘gebruikt’ worden om inwoners en bezoekers van onze stad te laten proeven van cultuur. Waarom geen groot scherm aan de gevel van het operagebouw of zelfs de voorstellingen van de Vlaamse opera naar buiten brengen? Ik ben ervan overtuigd dat Antwerpen, als culturele hoofdstad van Vlaanderen, zulke plek nodig heeft.”  

Het plein is door z’n grootte en ligging bovendien bijzonder geschikt voor grote culturele evenementen. Door dit voorstel wordt meteen de druk op de Groenplaats van enkele grote evenementen weggenomen. Ook worden op deze manier evenementen meer verspreid in de stad.