Met blozende wangen en rode lippen, zo kijkt Rubens ons na zijn restauratie aan.
16 april 2018

 

Het Zelfportret van Rubens is gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel. De originele verflaag is blootgelegd en het paneel geeft opnieuw tal van details prijs. De terugkeer van het Zelfportret wordt feestelijk gevierd op 21 april. 

 

In januari 2017 vertrok het Zelfportret van Rubens naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel voor onderzoek en restauratie. De specialisten van het KIK brachten met hoogtechnologische apparatuur een bijzonder complexe materiële geschiedenis aan het licht met diverse formaatwijzigingen, overschilderingen en vernislagen.

 

Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens: "We zijn verheugd met de terugkeer van de meester. Hij is na meer dan een jaar opnieuw thuis. Het schilderij oogt opmerkelijk fris en toont details die lange tijd onzichtbaar waren, zoals de rode lippen en de blozende wangen. De terugkeer van Rubens’ Zelfportret wordt op 21 april feestelijk gevierd met een gratis volksfeest met straattheater, animatie, workshops en lezingen voor jong en oud. Samen met het publiek toost Rubens met een gratis drankje op zijn terugkeer. Het museum is dan gratis toegankelijk en open tot 20 uur. Het is dé opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’ waarvan Rubens de gastheer is."

 

Binnenkort is het Rubenshuis nog een trekpleister rijker. Vanaf juni kunnen bezoekers de renovatiewerken aan het tuinpaviljoen en het portiek van dichtbij komen bekijken. Ze mogen dan mee op de stellingen en kunnen live 5 restauratoren aan het werk zien. Een unieke ervaring! 

 

Meer over de restauratie van het schilderij en het welkomstfeest, leest u hier.