Duurzaam wonen in propere, levendige buurten
 

Wie uit zijn raam kijkt, beseft het: de groene ruimte in onze stad is schaars. Nochtans zorgen open ruimtes, natuurlijke accenten en groene plekken voor een groter geluksgevoel, verleidt het mensen om samen te komen en vermindert het de criminaliteit. Daarnaast speelt groen een cruciale rol op vlak van klimaatregeling, waterhuishouding en luchtzuivering. Een groener Antwerpen is een gezonder Antwerpen. 

Iedereen wil leven in een propere stad, zónder sluikstort en zwerfvuil. Dat verhoogt ieders levenskwaliteit. Veegteams van de stad doen enorme inspanningen om de straten proper te houden, maar samen komen we verder. Sluikstorters moeten we opsporen én bestraffen. Dankzij een totaalaanpak met sensibiliseringsacties willen we straffe resultaten boeken. 

Onze ambitie is duidelijk: voor sluikstort en zwerfvuil is er geen plaats in Antwerpen. We willen dat elke Antwerpenaar in 2022 veertig kilogram minder in de afvalzak heeft zitten.
 

- We pleiten voor de invoering van statiegeld op lege flesjes en blikjes. Wij zijn overtuigd. Het statiegeldsysteem is dé manier om onze afvalberg te verkleinen, de straten en waterwegen te bevrijden van verdwaald plastic en de opruimkosten voor zwerfvuil gevoelig te verminderen.

- Naast een niet aflatende inzet met betrekking tot het analyseren van camerabeelden en het systematisch doorzoeken van sluikstort zetten we ook in op preventie. Dat doen we met duidelijke boodschappen op sluikstortgevoelige plaatsen om zo daders te ontmoedigen.

- Pop-up containerparken breiden we uit naast de bestaande sorteerstraatjes en ophaalrondes.  Ook tijdens buurtfeesten komen pop-up containerparken tot bij de Antwerpenaar. 

- Samen met drank- en voedingsproducenten willen we streven naar evenementen met een zo klein mogelijke afvalberg. We starten daarmee bij onze eigen events door uitsluitend drank te serveren in herbruikbare bekers. We werken een stimulerend beleid uit om Antwerpen verder plasticvrij te maken. De horecabedrijven en de fastfoodsector zijn onze partners.

- Onze ambitie ligt hoog: 15% van alle Antwerpse verharde straten, pleinen en voetpaden vervangen we door een groene invulling. Door zinloze verharding terug te dringen, vermijden we overstromingen, vangen we fijn stof, koelt Antwerpen af en krijgen dieren en planten weer kansen. We geven dit stadsbrede onthardingsplan vorm samen met de Antwerpenaar. Ontdek hier meer over ons groenplan.

- We herinvesteren de opbrengst uit LEZ-boetes in de vergroening van Antwerpen. Dat kan door middel van de aanleg van groendaken, toekomstbomen, groene pleinen en parken. Onze focus ligt daarbij in de omgeving van scholen en piekzones. Toekomstbomen zijn bomen die de ruimte krijgen om te kunnen uitgroeien tot monumentale bomen.

- Onze gebouwen van de Stad voorzien we van groene buitenmuren en daktuinen. We bouwen in elk district minstens één iconische verticale tuin op openbare gebouwen.

- We stellen een Lucht- en Groenmeester aan. Deze Antwerpenaar kan inwoners en betrokkenen verenigen en het stadsbestuur uitdagen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

- Dieren hebben een plaats in de stad. We rusten de vele hondenloopzones uit met hindernissen voor de honden en afdakjes voor de baasjes. Waar mogelijk, komt een hondenzwemvijver. We leggen ook een begraafplaats voor honden en katten aan.

- We voorzien een volwaardige, goedwerkende kinderboerderij, voor jong en oud.